5 ХЛІБІВ та 2 РИБИ

 
про наскнигиматеріалипідтримати

на головну сторінкунаписати нам листа5 ХЛІБІВ та 2 РИБИ
у FACEBOOK5 ХЛІБІВ та 2 РИБИ у TWITTER

проповідістаттіінтерв'юпоезіяпрозакартини

 

повернутися

Олег Майовський: «Особисто для мене Біблія – це інструкція до життя»

 

 

Поет, співак та композитор, пісні якого виконують Ані Лорак, Олександр Пономарьов, Віктор Павлік, Тіна Кароль, Катя Бужинська та ін. Сьогодні він служить Богові.

 

- Олеже, розкажи коротко про себе.

- Я сам родом з Тернопільської області, Теребовлянського району, села Довге. Виріс в сім’ї творчих людей. Мій тато – диригент церковного хору, окрім цього вже більше тридцяти років назад він створив фолькльорно-етнічний ансамбль «Лелюшки», яким керує до цього дня. На данний момент цей музичний колектив отримав звання «народного» ансамблю. Я змалку ріс і виховувався в цьому ансамблі, саме там мені привили любов до української народної пісні. А моя мама свою творчість розкрила у випічці короваїв та тортів. Тож, я впевнений, що всі мої творчі здібності передались мені від батьків.

Маю прекрасну свою сім’ю. Жінка подарувала мені трьох синів – найстаршому одинадцять років, середньому – вісім і наймешному – один рочок.

- Хотілося б дізнатися про початок творчого життя. Коли і як ти почав писати пісні?


Коли почав читати Слово Боже, до мене прийшло розуміння, яка сила може бути в словах, музиці і творчості загалом


 

- Почав писати, коли вступив у музичне училище у 1987-ому році. І вийшло так, що деякі предмети я не дуже любив. Але приходив на заняття, бо розумів, що це потрібно. І коли вони мені не дуже «давалися», я заспокоював себе грою на фортепіано. Саме тоді у мене почали народжуватись перші пісні. В основному ці пісні були про природу, про любов. Хоча, що я міг розуміти про любов, будучи дитиною п’ятнадцяти років? Зараз, переглядаючи ці пісні, я бачу, що з музичної точки зору, вони були написані на хорошому рівні. Звичайно, тексти були далекі від досконалості, але це було зумовлено тим, що їх я писав тільки для того, щоб запам’ятати музику.

- Як взагалі народжується музичний твір?

- Насправді, дуже рідко можна заставити себе написати пісню. В основному музичні твори народжуються в ті моменти, коли приходить натхнення. Я пам’ятаю, як я написав першу християнську пісню. На той момент я працював з Олександром Пономарьовим і ми їхали в автобусі на фестиваль «Чорноморські ігри». Я подивився у вікно: там якраз зібрали пшеницю, і навкруги – стерня. Я подивився на це і «пішла» пісня: «Тернами блукаючи, істини не знаючи, в гріхах, не каючись жили…». І я на ходу – що встигав, те й записував! Хоч умови не сприяли написанню пісні – адже я був в автобусі, без інструмента.

Також три роки назад у мене був не дуже легкий період, я відкрив п’ятидесятий Псалом, і одраз відчув, що «іде» музика і рифма. Тобто, заставити себе писати пісні фактично неможливо, вони приходять разом із натхненням.

- У чому твоє авторське послання і хто повпливав на його формування? Кому адресована твоя музика?

- Як тільки почав писати музику, це було на емоційному рівні. Та, коли почав читати Слово Боже, до мене прийшло розуміння, яка сила може бути в словах, музиці і творчості загалом. Особливо на мене вплинув 143-ій Псалом, де Давид говорить: «Благословенний Господь, моя скеля, що руки мої Він навчає до бою, пальці мої до війни! Він моє милосердя й твердиня моя, фортеця моя та моя охорона мені, Він мій щит, і я до Нього вдаюся, Він мій народ підбиває під мене!». Якщо взяти те, що він говорить «пальці мої навчає до війни», то стає зрозумілим, що пальцями він не міг воювати, але писав псалми, і через них направляв людей. Це стало для мене відкриттям, і я зрозумів, що дам відповідь за кожну пісню. Я почав писати соціальні та християнські пісні, які б могли направляти людей до Бога.

 

Я надивився на «зірок» із «зірковими хворобами», і хоч не знав ще тоді близько Бога, відчував, що в цьому немає нічого доброго


- За яких обставин ти познайомився з Біблією?

- Ще бабуся вчила нас молитись кожного вечора перед сном. Вже тоді я розумів: все, що стосується Бога – дуже серйозно. Але у нас вдома Біблії не було, тому що це були часи Радянського Союзу.

Потім, коли я вступив до інституту культури, до нас в заклад приходили хлопці з протестантської церкви, щоб засвідчити про Бога. Я їм тоді сказав: «Я не довіряю вашій Біблії, адже не знаю, чи вона у вас справжня!». Поїхав в Тернопіль, зайшов у греко-католицьку церкву та купив там Біблію. Після цього, коли до мене приходили ті друзі, я всі їхні слова звіряв зі своєю Біблією, і зрозумів: все, що вони говорять – правда. Для мене це було дуже важливим фактором, адже хоч мені ніхто про це не говорив, та десь всередині було таке розуміння, що Біблія має великий авторитет. Саме так я познайомився з Божим Словом, а згодом і прийняв покаяння.

- Чи можна сказати, що з того часу для тебе почався новий етап як для композитора і співака?

- Звичайно, коли розповідали про Бога, я інтуїтивно почав писати пісні на духовну тематику. Адже Слово Боже направило мене на шлях серйозних відносин з Богом та серйозного віношення до життя. Особисто для мене Біблія – це інструкція до життя.

- Ти особисто знайомий і співпрацюєш із багатьма відомими артистами України. Як вдалося не захворіти на «зоряну хворобу»?

- Вперше я познайомився із «зірками» в 1993 році, коли Анна Марія стала лауреатом «Червоної Рути» з моїми піснями. Після цього в 1994 році, я їздив по Україні разом зі всіма лауреатами «Червоної Рути». Вже тоді надивився на «зірок» із «зірковими хворобами», і хоч не знав тоді близько Бога, відчував, що в цьому немає нічого доброго.

- Чому ти співаєш про Бога? Чи стануть ці тексти прибутковими?

- Це питання мого поклику. Адже, читаючи Біблію, усвідомлюєш, що ти сам себе не створив, але ти є створений Богом для певної мети. Я ж бачу, що Бог дав мені таланти, і хочу використати їх для Нього. В Біблії я прочитав: «А тепер до вас заповідь ця, священики! Якщо ви не послухаєтесь, і не покладете на серце собі, щоб Іменню Моєму давати хвалу, говорить Господь Саваот, то пошлю Я прокляття на вас, і прокляну благословення ваші... бо ви не берете до серця цього!» (Мал. 2:1,2). Саме так я зрозумів, що моє життя має призначення – прославляти Бога, і не важливо – прибутково це чи ні. Бог знає моє серце, і в Ньому є всі мої благословення.

- Твої побажання нашим читачам.

- Бажаю кожному, хто читає, не просто познайомитись із Богом, але й довіритись Біблії та стати Божим другом.

Розмовляв Богдан Галюк, 2011 рік.

 

про наскнигиматеріалипідтримати

© 5 ХЛІБІВ та 2 РИБИ. Всі права захищено.

При використанні матеріалів сайту гіперпосилання на www.5breads2fishes.com обов'язкове.

Електронна пошта: mail@5breads2fishes.com