5 ХЛІБІВ та 2 РИБИ

 
про наскнигиматеріалипідтримати

на головну сторінкунаписати нам листа5 ХЛІБІВ та 2 РИБИ
у FACEBOOK5 ХЛІБІВ та 2 РИБИ у TWITTER

проповідістаттіінтерв'юпоезіяпрозакартини

 

повернутися

Проблема – відсутність взаємостосунків

 

 

Я переконаний, що церкву складають люди різних поколінь. І тому такі сучасні явища, як «молодіжні церкви», - тенденції не біблійні і тимчасові. Апостол Павло, пишучи своє послання до Ефеської церкви, звертається як до дорослих так і до дітей: «Діти, слухайтеся своїх батьків у Господі, бо це справедливе! Шануй свого батька та матір - це перша заповідь з обітницею, щоб добре велося тобі, і щоб ти був на землі довголітній! А батьки, не дратуйте дітей своїх, а виховуйте їх в напоминанні й остереженні Божому!» (Еф. 6:1-4). Апостол Іван також у своєму посланні звертається до людей різних вікових категорій: «Пишу, діти, вам, бо ви пізнали Отця. Я писав вам, батьки, бо ви пізнали Того, Хто від початку. Писав я до вас, юнаки, бо міцні ви, і Слово Боже в вас пробуває, і лукавого перемогли ви» (1 Ів. 2:14). Отже, робимо висновок: в церкві повинні пліч-о-пліч служити Богові (а не просто уживатися) люди різних поколінь.

Проблема ж виникає тоді, коли одні не слухаються інших, а ті – не намагаються зрозуміти останніх. А якщо підійти ще скурпульозніше, то всі негаразди виникають на підгрунті взаємостосунків. Вірніше їх відсутності.

Процес виховання вимагає терпіння, часу і постійності. Та ще й безперервного підживлення у вигляді любові. В Едемському саду Бог насадив дерево пізнання добра і зла, як індикатор слухняності для людини. Це дерево Бог не обклав високим муром, дротяною проволкою та охоронцями по периметру із собаками (хоча саме так дехто ще й сьогодні намагається уберегти своїх вже достатньо дорослих дітей від так званих «гріхів»: інтернету, телебачення, молодіжного фестивалю, музики та ін.). Бог зовсім по-іншому виховує людину. Знаєте як? Шляхом щоденних прогулянок по саду та особистого спілкування.

Коли востаннє, брате, ти подзвонив «молодіжному бунтівнику» зі своєї церкви та запросив його на прогулянку берегом річки, щоб поспілкуватися та пізнати хоча б трохи його душу та її устремління? А Бог робить саме так.

Цікаво, що іншого варіанту згрішити, як тільки не послухатися Бога, перші люди не мали, через те, що в них не виникало гріховних бажань і їхній природі жоден гріх був невідомим. Єдина гріховна можливість, що залишалася, так це не послухатися Господа. Що вони, на жаль, і зробили… Саме тому для молоді всі благословення починаються з послуху. Друже, якщо від тебе надто багато вимагають в церкві, виріши хоча б один раз послухатися старших (хай би якою, на твою думку, принизливою та непотрібною була настанова чи вимога). Після того ти відчуєш справжній смак послуху. Адам стовідсотково міг заявити Богові, що їсти від всіх дерев раю окрім одного, це принаймні нелогічно. Однак, саме в послусі Богові заховане наше благословення чи прокляття. І це потрібно усвідомити.

Як же налагодити взаємостосунки? Вважаю, що першим крок до примирення повинен робити духовніший та зріліший. І соромно від того, що дуже часто це роблять молоді люди.

Богдан Галюк

Стаття надрукована в журналі "Благовісник" № 2, 2011, та в молодіжній газеті "Рибка" №5(73)

 

 

про наскнигиматеріалипідтримати

© 5 ХЛІБІВ та 2 РИБИ. Всі права захищено.

При використанні матеріалів сайту гіперпосилання на www.5breads2fishes.com обов'язкове.

Електронна пошта: mail@5breads2fishes.com