5 ХЛІБІВ та 2 РИБИ

 
про наскнигиматеріалипідтримати

на головну сторінкунаписати нам листа5 ХЛІБІВ та 2 РИБИ
у FACEBOOK5 ХЛІБІВ та 2 РИБИ у TWITTER

проповідістаттіінтерв'юпоезіяпрозакартини

 

повернутися

Оазис відпочинку

 

 

Звичайно, всі ми відпочиваємо по-різному: для декого відсутність щоденного цінькання годинника о сьомій ранку, яке нагадує про навчання чи роботу, вже являється відпочинком; декому вкрай необхідно вдихнути свіжого гірського повітря, полежати на зеленому трав’яному килимі для того, щоб потім констатувати – я відпочивав; для когось літній відпочинок вже давно асоціюється із неповторним шумом морського прибою, схлипуванням білосніжних чайок та смаком солоної води на губах...

Ще донедавна у християнських колах згадка про відпочинок була признаком бездуховності, або ж елементом американської, "асамблеївської" культури. Всі ревні служителі були націлені на невпинну працю, якій не було ні кінця ні краю. Пройшов час, проповідники почали частіше їздити до Трускавця, їхні прізвища почали з'являлися у списку пацієнтів масажного кабінету та інших установ, які покращують здоров'я.

Ще донедавна у християнських колах згадка про відпочинок була признаком бездуховності, або ж елементом американської, "асамблеївської" культури

 

Сьогодні ми змушені говорити про здоровий відпочинок, необхідний кожній людині, в тому числі й християнину. Як і де потрібно відпочивати? Можливо когось розчарую, та зараз мова не йтиме про відомі світові курорти і місця туристичного паломництва.

Дивно, та після шести днів праці, яка була присвячена творенню, Бог спочив. "І скінчив Бог дня сьомого працю Свою, яку Він чинив. І Він відпочив у дні сьомім від усієї праці Своєї, яку був чинив. І поблагословив Бог день сьомий, і його освятив, бо в нім відпочив Він від усієї праці Своєї, яку, чинячи, Бог був створив" Бут. 2:2-3.

Якщо Він спочив, логічним видається те, що було від чого стомитися та й відпочити. Люди запитують: чи може Всемогутній Бог стомитись? Відповідь на це запитання однозначна: "Хіба ж ти не знаєш, або ти не чув: Бог відвічний Господь, що кінці землі Він створив? Він не змучується та не втомлюється, і не збагненний розум Його" Іс. 40:28.

Якщо ж Бог не втомлюється, для чого у Своєму Слові Він свідкує про те, що спочив? Напевно, цим Творець дає зрозуміти всім людям необхідність у відпочинку, необхідність час від часу перервати свою працю (євр. слово "vajjisbot", що перекладене як "відпочив" у другому розділі Буття, має також інше значення - "перервав працю").

Відпочинок – це проведення часу, з метою відновлення та отримання нових сил. Ми можемо відпочивати як фізично так і духовно, однак за своєю суттю ці поняття різняться: якщо, відпочиваючи фізично, ми в праві вибрати активний спосіб проведення часу (зіграти в турнірі, наприклад, з волейболу) або ж пасивний (безтурботно простягнутися на пісочку та, дрімаючи, думати про життя), то здоровий духовний відпочинок передбачає тільки активні дії.

Де і як можна набратися духовних сил?

 

Наші сили відновлюються тільки у спілкуванні з Господом через читання Його Слова та молитву

Біблія вчить: "Зодягніться в повну Божу зброю, щоб могли ви стати проти хитрощів диявольських. Бо ми не маємо боротьби проти крови та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби" Еф. 6:11-12. Хтось, прочитавши ці слова, зробить висновок: та тут ні про який відпочинок і не йдеться. А й справді, наше духовне життя – невпинна війна, і де як не на війні солдатів найшвидше покидають сили? Ось тому всі ми, вояки Христа, повинні знати де знаходиться оазис, в якому можна перепочити, напитися свіжої води, отримати нові поради щодо ведення бою, та лазарет, де рани перев’язують і намащують цілющою маззю.

У Писанні читаємо: "Бог змученому дає силу, а безсилому міць" Іс. 40:29. Наші сили відновлюються тільки у спілкуванні з Господом через читання Його Слова та молитву. Отже, духовний відпочинок не може бути пасивним.

Духовне життя християнина повинно бути схожим до життя біблійного героя Неемії у період, коли він разом із земляками відбудовував стіни Єрусалиму. "І так ми робили працю, і половина їх міцно тримала списи від сходу ранньої зорі аж до появлення зір. Також того часу сказав я до народу: кожен з юнаком своїм нехай ночують у середині Єрусалиму, і будуть вони для нас уночі сторожею, а вдень на працю. І ні я, ані брати мої, ані юнаки мої, ані сторожі, що були за мною, ми не здіймали своєї одежі, кожен мав свою зброю при своєму стегні" Неем. 4:15-17. Навіть відпочиваючи вночі, Неемія був готовий дати відсіч ворогу - в його руці був меч.

Всі ми потребуємо обновлення наших фізичних та духовних сил. Якщо для того, щоб поїхати в гори чи на море, потрібно почекати хоча б до наступних вихідних, то прийти до Божого оазису можна цієї ж миті. Тільки в Господньому оазисі є справжній відпочинок усім втомленим душею!

Богдан Галюк

 

про наскнигиматеріалипідтримати

© 5 ХЛІБІВ та 2 РИБИ. Всі права захищено.

При використанні матеріалів сайту гіперпосилання на www.5breads2fishes.com обов'язкове.

Електронна пошта: mail@5breads2fishes.com